Wolkmood | Duurzame relatie tussen mens en natuur
2
page-template-default,page,page-id-2,theme-stockholm,qode-social-login-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-4.4,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Duurzame relatie tussen mens en natuur

In een Smart Forest ben je midden in de natuur. Een groene stad heeft een positieve uitwerking op het welzijn van zijn bewoners. Niet alleen de gelukkigen die in een Smart Forest wonen profiteren, maar de hele wijk! Wij lichten 5 voordelen uit:

Groen ademt leven!

Breng het groen terug naar de stad! Bewoners omgeven door groen hebben vijftien procent minder kans op overgewicht. Uitzicht op groen werkt stress en verbetert de productiviteit van de mens. Dit alles leidt tot lagere gezondheidskosten voor de overheid, concrete maatschappelijke baten. Een Smart Forest draagt ook bij aan sociale cohesie, doordat ontmoetingsplaatsen ontstaan en omwonenden betrokken worden bij de aanplant. Op deze manier wordt de verloedering, criminaliteit en overlast tegengegaan.

Een natuurlijke buffer

De stad is voor een te groot deel bestraat. Regenwater krijgt nauwelijks de kans om in de bodem te zakken. Door de klimaatverandering krijgen we vaker en met hogere intensiteit buien te verduren. Door natuurinclusief te ontwerpen en groen direct rondom bebouwing aan te leggen kan het regenwater op natuurlijke wijze de bodem in zakken. Het riool wordt ontlast en de stijgende dreiging van wateroverlast wordt op een duurzame manier tegengegaan.

Het bos als natuurlijke airco

Door de vele bebouwing in steden en wijken is het in de zomer warmer in de binnenstad dan op het platteland. In de nacht kan de temperatuur in bebouwde gebieden vijf tot tien graden verschillen met de temperatuur op het platteland. De warmte vormt een bedreiging voor kwetsbare groepen. Door het bos te planten wordt de temperatuur verlaagt en het water verdampt. Ook zorgt het bos voor schaduw. In de schaduw loopt de gevoelstemperatuur minder hoog op, dit helpt hittestress te voorkomen.

Een aantrekkelijke buurt

In een Smart Forest woon je in een aantrekkelijk gebouw dat ook nog eens een meerwaarde is voor de hele buurt. Vastgoedwaardes stijgen veelal bij een uitzicht op een park of natuur. Het bijzondere groene ontwerp zorgt voor een mooi aanzicht, waar mensen graag in de buurt wonen. Een groenere stad lokt ook nog eens meer toeristen en bedrijven naar de regio. De positieve effecten versterken elkaar waardoor natuur in de stad ook tactisch een slimme keuze is.

Compleet zelfvoorzienend ecosysteem

De toegepaste planttechniek zorgt ervoor dat het bos een gezond en biodivers mini-ecosysteem wordt. Een bosgrond van een heel oud oerbos wordt nagebootst, en een grote hoeveelheid inheemse soorten worden dicht op elkaar geplant. De natuur doet daarna het werk. Door deze manier van werken we aan een betere biodiversiteit. Tijdens de aanplant en bij het onderhoud helpen kinderen uit de buurt. De aanraking met echte natuur draagt bij aan de bewustwording op een hele leuke manier.